Bu Blogda Ara

13 Mayıs 2014 Salı

MEVSİMLER - KIŞ KONÇERTOSU


Bugün, klasik müzik dinleyicisi olmayanlara da tanıdık gelebilecek bir eser için barok döneme yol alıyoruz. Bu esere, farklı yerlerde tesadüf etmiş olabilirsiniz. Kafelerde, mağazalarda fon müziği olarak işitmiş  ya da reklamlarda denk gelmiş olmanız olasıdır. Popüler kültürdeki bıkkınlık yaratan kullanımına rağmen, klasik müzik repertuarındaki değeri azalmamıştır. 300 yıl öncesinden bize seslenen, yaratıcısı Antonio Vivaldi’ye yönelik merakımız da artmıştır üstelik...

18. Yüzyıl Venedik’inde müzik hayatı, kilise, tiyatro ve ‘ospedale’ olarak adlandırılan dini yetimhaneler sayesinde canlanmış, şehir gece gündüz müzikle yaşamıştır. Müzik, yetim ve evlilik dışı doğan kız çocuklarının bakımını üstlenen yetimhanelerin eğitim programlarında önemli bir yer tutmuş, ünlü müzisyenler bu kurumların eğitim kadrolarına dahil olmuşlardır.

Henüz 26 yaşındayken rahip olan ve saçlarının rengi sebebiyle ‘Kızıl Papaz’ lakabını alan Vivaldi de, uzun yıllar boyunca, bu yetimhanelerden biri olan ‘Ospedale della Pieta’da öğretmenlik yapmıştır. ‘Pieta’, zamanla en ünlü kurumlardan biri olmuş, konser verdiği salonlar, müzikseverlerle dolmuştur. Bu başarı, Vivaldi’nin yüksek standartta verdiği eğitim ve 'Pieta'nın orkestrası ve korosunun icrası için bestelediği eserlerle de mümkün olmuştur.

Mevsimler, Vivaldi’nin 1723 yılında, keman ve orkestra için bestelediği, her mevsimin ayrı ayrı anlatıldığı dört konçertodan* oluşur. Eserin özgün halinde, konçertolar şiirlerle açıklanmıştır. Ancak Vivaldi’nin mevsimlere özgü olayları, notalar üzerinden anlatımı, şiirlerin ötesine geçecek ve işlevlerini ortadan kaldıracaktır.

Yüzünüzü ısıran kuru soğuğu hissetmeniz veya adımlarınızın buzlu karda çıkardığı sesi duymanız için, şiirlere ihtiyacınız yoktur. Vivaldi’nin kışını yaşıyorsunuzdur. Benim kışım, ayazdan sonra yumuşamış bir havada, sessizce düşen kar taneleridir. Bir şeylerin üzerinin sakince örtüldüğü duygusal bir arınma dönemidir. 

Kendinizinkini hayal etmeniz için, ‘Kış Konçertosu’yla baş başa bırakıyorum sizi...


* Anlamlarına, Klasik Müzik Terimleri sayfasında yer verilmiştir. (Arşiv: Ekim 2013)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder