Bu Blogda Ara

12 Mart 2014 Çarşamba

LIBIAMO NE LIETI CALICI


'Paris’te, zevkle döşenmiş geniş bir salon. Fraklı genç erkeklerin, tuvaletler içerisindeki güzel kadınların bulunduğu görkemli bir balo. İçtikleri şampanyanın da etkisiyle, çılgınca eğlenen gruba yaklaşan yakışıklı Alfredo bir şarkıya başlıyor: İçelim.. ‘libiamo ne lieti calici’. Evin sahibesi Violetta da katılıyor ona.' İtalyan besteci Giuseppe Verdi’nin ‘La Traviata’ operasından muhteşem bir aryadır* duyduğumuz.

‘La Traviata’nın ana karakterleri Alfredo ve Violetta kimdir aslında? Violetta, Alfredo’nun babasının talebine boyun eğerek, onu terk etmek zorunda kalan ve sonunda yine Alfredo’nun kollarında ölen hafifmeşrep bir kadındır. Alfredo ise bu kurgunun farkında bile değildir, yazık ki Violetta’nın son anlarına yetişebilmiştir. Fransız yazar Alexandre Dumas’nın ‘Kamelyalı Kadın’ romanında Armand Duval ve Marguerite Gautier olarak tanırız onları. Gerçek hayatta Duval yazarın kendisidir oysa, Marguerite ise yazarın metresi Marie Duplessis den başkası değildir. Biraz da Dumas’nın onu hayal ettiği haliyle hayat bulur romanda, romantik bir kişiliğe bürünür...

15 yaşındayken Paris’e taşınan ve o zamanlar Alphonsine Rose Plessis adıyla bilinen Marie, güzel ve etkileyici bir kızdır. Çok sayıda erkekle metres hayatı yaşayan Marie, henüz 23 yaşındayken tüberkülozdan ölecek ve bir yıl sonra Alexandre Dumas’nın romanında, takiben Verdi'nin 'doğru yoldan sapmış kadın' anlamını taşıyan 'La Traviata' operasında canlanacaktır. Violetta, pek çokları için ünlü soprano Maria Callas dır belki de. Onun yorumu, gelmiş geçmiş en gerçekçi Violetta'yı yaratmış gibidir.

La Traviata’nın yaratıcısı Verdi'nin yaşamına bakıldığında, 1842 yılında tanıştığı ve ilişki yaşamaya başladığı soprano Giuseppina Strepponi görülür. O dönemin İtalya'sında eleştirilerin hedefi olacaktır evlilik dışı ilişkileri. Ancak Verdi, doğasının, başka insanların ön yargılarına boyun eğmeye çığlık attığını ifade ederek, Giuseppina'yı onurlandırmayı da ihmal etmeden, ilişkisini sürdürecektir. Çift, ancak 1859 yılında evlenecektir. 

Giuseppina, tüm yaşamı boyunca Verdi’nin yaratıcılığını destekleyen en önemli kişi olacaktır. Ve İtalyan müziği, 30 yıl boyunca sadece Verdi üzerinden konuşulacaktır. Notalara yolculuğumuzda, Verdi’nin İtalya’sına bir ziyaret daha yapacak, şarkılar söyleyeceğiz...


* Anlamlarına, Klasik Müzik Terimleri sayfasında yer verilmiştir. (Arşiv: Ekim 2013)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder