Bu Blogda Ara

26 Mart 2014 Çarşamba

FINDIKKIRAN BALESİ


‘Küçük bir kız çocuğu olan Clara’ya Noel’de bir fındık kıracağı hediye edilir. Clara, aynı gece rüyasında, yılbaşı ağacını ve oyuncaklarını büyümüş ve canlanmış olarak görür. Asker üniformaları içindeki büyük fareler, Fare Kral yönetiminde Clara’nın odasının etrafını sarmışlardır. Ancak Fındıkkıran, Fare Kral ve askerlerini yenilgiye uğratmakta gecikmez. Bundan sonra yakışıklı bir prense dönüşür ve Clara’yı sihirli bir yolculuğa çıkararak, ülkesine götürür. Ülkenin perisinin onlar şerefine düzenlediği şenlikte danslar başlar...’

Ernst Theodor Amadeus Hoffmann’ın ‘Fındıkkıran ve Fare Kral’ hikayesi, koreograf Marius Petita’nın elinden geçip, bestecinin müziğiyle birleşince, çocuk masalı olmaktan uzak halinden çıkarak, bir peri masalına dönüşür. Seyircisiyle ilk defa 1892 yılında buluşan bale, o zamandan bu yana bestecinin en çok sahnelenen eseri olmuştur. Noel ve yılbaşında baleyi izlemek, neredeyse bir gelenek haline gelmiştir ki, bence bir çocuğa verebileceğimiz güzel hediyelerden biri, onu Fındıkkıran Balesi’ne götürmektir. Onun masalsı dünyasında gezinmek, küçük büyük her yaş grubu için büyüleyici bir deneyimdir. 

Bale, dadısı Fanny tarafından ‘porselen çocuk’ olarak çağrılan, yetişkin hayatını da ağır bir duygusallıkla yaşayan Rus besteci Pyotr Ilyich Tchaikovsky’nin eseridir. Hukuk eğitimini tamamlayıp, kısa bir süre mesleğini yaptıktan sonra, sadece beste yapma kararı almış olan Tchaikovsky’nin müziği, onun duygularıyla örülmüştür. Esprili ve çocuksu yapısıyla Fındıkkıran Balesi, diğer eserlerinden çok farklı ve ferahlatıcı bir enerji verir. ‘Arap Dansı', 'Çin Dansı', 'Flütlerin Dansı' ve 'Çiçeklerin Valsi’ni dinlemek başlı başına bir keyiftir. 

Notalara yolculuğumuzda üçüncü kez ziyaret ettiğimiz Tchaikovsky ile tekrar buluşacağız.


* Tchaikovsky Diğer Eserler (Arşiv: Kasım, Aralık 2013)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder