Bu Blogda Ara

9 Nisan 2014 Çarşamba

YAYLI ÇALGILAR İÇİN ADAGIO


Yaylı çalgılar için adagio*, erguvanların aramıza katıldığı bu mevsimin müziği değil kuşkusuz. O, hüzünlü bir güz müziği. Öyleyse bugün, neden bu esere doğru yol alıyorum. Çünkü bazen ihtiyacımız, tam da böyle bir şeydir. Bize ait olmayan ağır bir hüzün, ruhu arındırabilir...   

Amerikalı besteci Samuel Barber’in 1936 yılında, henüz 26 yaşındayken bestelediği eseri, ilk kez İtalyan şef Toscanini sayesinde dinleyiciyle buluşmuştur. Bu yalın ve soylu eser, zamanla hüznün ortak ifadesi olmuş, John F. Kennedy, Albert Einstein, Grace Kelly gibi topluma mal olmuş isimler, onunla uğurlanmıştır. Bundan sonra eser, film endüstrisinin de dikkatini çekecek ve çok sayıda filmde kullanılacaktır. 

1980 yapımı 'Fil Adam', 1986 yapımı 'Müfreze' (Platoon) ve 1992 yapımı 'Lorenzo’nun Yağı' filmlerinde duyarız onu, bir ağıt gibidir. En iyi film kategorisinde Akademi ve Altın Küre ödüllerini alan Oliver Stone'un 'Müfreze'sinde bizi Vietnam Savaşı'nın içine çeker. Aynı kategoride Bafta ödülüne layık görülen David Lynch’in 'Fil Adam’ında, insanlara korku veren bir yüze, ancak iyi bir kalbe sahip olan Joseph Merrick’in yaşam öyküsünü dillendirir. Bu filmler, eserin geniş kitlelere ulaşmasına vesile olmuşlardır.

Besteciliğinin yanı sıra başarılı bir bariton da olan Barber, eserini yarattığı günlerde onu ‘sersemletici’ olarak tanımlarken hiç de abartmamış gözüküyor..


* Anlamlarına, Klasik Müzik Terimleri sayfasında yer verilmiştir. (Arşiv: Ekim 2013)

http://www.youtube.com/watch?v=ECQeLQURNuw

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder