Bu Blogda Ara

29 Nisan 2014 Salı

40. SENFONİ


Piyano başındaki Wolfgang ve ablası Nannerl’in, babaları Leopold ile resmedildiği bu tablo, dokunaklıdır. Eksilmiş bir ailenin tablosudur çünkü. Duvardaki resim, oğluna eşlik ettiği Paris seyahatinde vefat eden Anna Maria'ya aittir. Kalanların bakışlarında ve o resmin altında toplanmışlığında hüzünlü bir şeyler vardır... 

Ailenin hayatında önemli yer tutan seyahatler bu olaydan on beş yıl önce başlamıştır. Henüz 4 yaşındayken, büyüklerine, 'kemanlarının çeyrek ton akortsuz olduğunu' söyleyebilen ve 6 yaşındayken ilk bestesini yapan Wolfgang’in dehası, müzisyen babası Leopold tarafından hemen fark edilmiştir. Onu tüm dünyaya tanıtmaya karar veren Leopold'un, kızını da yanına alarak yaptığı bu seyahatlerde, Nannerl ve Wolfgang, ‘harika çocuklar’ olarak tanınır ve ünlü olurlar.

Leopold'ün oğluyla ilgili hedefi, sarayda veya bir soylunun konağında müzik yöneticisi olmasıdır. Bunun gerçekleşmesi için tüm ilgisini ona yöneltir. Bu aşırı ilgi, yaşam hakkında sınırlı bilgisi olan Wolfgang’ın bir yandan korumayı diğer yandan özgürleşmek adına koparmayı istediği garip bir bağa dönüşür. Ve o, kendi hedefine doğru yürür. Wolfgang tarafından yüreklendirilen Nannerl'in çabaları ise, babası tarafından görmezden gelinecek ve ailenin yetenekli kızına yönelik plan, herhangi bir genç kadınınkinden farklı olmayacaktır. 'Mozart'ın Kız Kardeşi' adlı 2010 yapımı film, genç bir kız olan Nannerl'in seçimlerini kısıtlayan dönemin gerçeklerini, babasının tutumunu ve yaşadığı hayal kırıklığını anlatır.

Aile bağları, Wolfgang’in yaptığı evlilikle zayıflamışken, Leopold aile tablosundan ayrılır. Dört yıl sonraysa, henüz 36 yaşını doldurmamış olan Wolfgang Amadeus Mozart... 40. Senfoni* onun son dönem eserlerinden biridir. Özellikle ilk bölümüyle tanınan senfoninin bütününü dinlemek, duygusal bir yolculuğa çıkmak gibidir. 

Notalara yolculuğumuzda Mozart'ı tekrar ziyaret edeceğiz.  

‘Mozart’ın bir insan olması, insanlık hakkında umutsuzluğa kapılmamızı engeller.’

Albert Einstein


* Anlamlarına, Klasik Müzik Terimleri sayfasında yer verilmiştir. (Arşiv: Ekim 2013)

1 yorum: